Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Bezpečnost práce při těžbě dříví
Další názvová informace:
Překlad názvu:
Autor: Marek, Jakub
Klíčové slovo: bezpečnost práce
management rizika
organizace práce
prevence rizik
těžba dřeva
úrazy pracovní
Anotace: Činnosti spojené s těžbou dříví jsou považovány za jedny z nejrizikovějších.
Každoročně při nich dochází ke vzniku značného počtu pracovních úrazů. Situace je o to horší, jedná-li se o kalamitní těžbu, při které vznikají jiné, často až extrémní rizikové situace. Na tyto situace je nutno dřevorubce soustavně připravovat, což však není pro nedostatek srozumitelných odborných publikací v praxi snadné. Jelikož tato kniha shrnuje výsledky nejnovějšího výzkumu v oblasti managementu rizik při těžbě dříví, jistě bude odbornou veřejností pozitivně přijata. V knize jsou podrobně popsány optimální způsoby organizace práce v krizových podmínkách i návody pro eliminaci převažujících problémů při těžbě dříví pomocí přenosné řetězové pily. Publikace se podrobně věnuje také řadě aspektů, které je nutné v praxi zohledňovat při vlastním najímání pracovníků či firem pro práci v lese. Jako klíčové jsou zde popsány požadavky na schopnosti, dovednosti, zkušenosti, školení a zdravotní způsobilost dřevorubců, jejichž podcenění bývá často příčinou řady úrazů.
Kniha by měla svým účelem sloužit jak samotným dřevorubcům či osobám odborně způsobilým v prevenci rizik tak i odborným lektorům zajišťujícím výcvik pro práci s ruční motorovou pilou. Své uplatnění nalezne jistě také u specializovaných profesí či pedagogů připravujících k výkonu povolání budoucí pracovníky lesních závodů nebo lesní inženýry.
Vydání: 1. vyd.
Místo vydání: Praha
Nakladatel: Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
Rok vydání: 2011
Země vydání: CZ
Jazyk dokumentu: cze
Název edice:
Číslo části:
Název části:
Označení svazku:
Počet stran: 154 s.
Další údaje o rozsahu:
ISBN: 978-80-86973-92-0
Odkaz na dokument (URL):
Připojené soubory: Soubory ke knizetezba_dreva
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}