Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Menšinová problematika v ČR : komunitní život a reprezentace kolektivních zájmů : Slováci, Ukrajinci, Vietnamci a Romové
Další názvová informace:
Překlad názvu:
Autor: Leontiyeva, Yana
Klíčové slovo: menšiny
migrace
participace
pracovníci migrující
Anotace: Čtyři kapitoly následujícího textu byly vypracovány jako podkladové studie věnované národnostem a populacím, jejichž přítomnosti v ČR si nelze nevšimnout. Jedná se o Slováky, Ukrajince, Vietnamce a Romy. Hlavním cílem těchto poněkud pestrých studií je zmapovat situaci vybrané komunity nebo populace v ČR. Kapitoly o Slovácích, Ukrajincích a Vietnamcích jsou zaměřené především na studium současného komunitního života a různých aktivit uvnitř jednotlivých skupin, sdružování se v národnostních a krajanských organizacích a zájmových spolcích, které deklarují reprezentaci zájmů určité části menšinové nebo migrační komunity. Texty jsou založené na analýze dostupných výsledků kvalitativních a kvantitativních výzkumů a relevantních odborných studií, na textové obsahové analýze menšinového tisku a na kvalitativním výzkumu strategií menšinových organizací. Autoři poslední kapitoly reflektují specifičnost „romské problematiky“ a nabízejí pohled na Romy z poněkud jiného úhlu. Jejich kritika současné konceptualizace kategorie Romů a také fenoménu umělého vytváření romských elit vybízí k zamyšlení nad budoucím rozvojem menšinového diskurzu. Tyto sociologické studie spojené do jednoho celku nejsou pokusem o komparaci situace sledovaných skupin, avšak při pohledu do hloubky čtenáři určitě najdou paralely a podobné problémy, se kterými se potkávají příslušníci ať už etablovaných národnostních menšin nebo cizineckých či migračních komunit, eventuálně sociálně vyloučených populací.
Vydání: 1. vyd.
Místo vydání: Praha
Nakladatel: Sociologický ústav AV ČR
Rok vydání: 2006
Země vydání: CZ
Jazyk dokumentu: cze
Název edice: Sociologické studie
Číslo části: 06:10
Název části:
Označení svazku:
Počet stran: 95 s. : grafy
Další údaje o rozsahu: , Bibliogr.
ISBN: 80-7330-098-2
Odkaz na dokument (URL):
Připojené soubory:
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}