Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Ergonomie systémových interakcí člověka – Část 420: Výběr fyzických vstupních zařízení
Další názvová informace:
Překlad názvu:
Třídící znak: 83 3582
Klíčové slovo: člověk
ergonomie
interakce
zařízení vstupní
Anotace: Tato norma je českou verzí evropské normy EN ISO 9241-  420:2011. Překlad byl zajištěn Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Má stejný status jako oficiální verze. Tato část ISO 9421 je vodítkem při výběru vstupních zařízení interaktivních systémů. Je založena na ergonomických faktorech a bere v úvahu omezení a schopnosti uživatelů, stanovené úkoly i kontext používání. Popisuje metody výběru jednoho zařízení nebo kombinace zařízení pro stanovený úkol. Může být také použita pro vyhodnocení přijatelnosti kompromisů ve stávajících podmínkách.

Cílovými uživateli této části ISO 9421 jsou uživatelské organizace a slučovatelé systémů, kteří spojují systémy pro daný kontext používání. Norma je použitelná pro na následující vstupní zařízení: klávesnice, myši, puky, joysticky, kuličkové ovládače (trackbally), ovládací podušky (trackpady), tablety a overlaye, dotykové obrazovky, stylusy a světelná pera. Norma obsahuje: Předmluva, Úvod, 1 - Předmět normy, 2 - Citované dokumenty, 3 - Termíny a definice, 4 - Postupy pro výběr zařízení - Všeobecná ustanovení, 5 - Výkonnostní kritéria, 6 - Metody apomoc při výběru zařízení, 7 - Provozní hodnocení vstupních zařízení, Přílohy, Tabulky.
Označení a číslo: ČSN EN ISO 9241-420
Rok vydání: 2012-04
Země vydání: CZ
Místo vydání: Praha
Nakladatel: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Jazyk dokumentu: cze
Platnost normy:
Datum schválení:
Datum účinnosti:
Rozsah: 96 s.
Nahrazuje normu č.:
Nahrazena normou č.:
Připojené soubory:
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}