Anotace: |
Tato norma je českou verzí evropské normy EN 13208:2003, která byla schválena CEN 2003-01-09. Evropská norma EN 13208:2003 má status české technické normy. Tato evropská norma stanovuje bezpečnostní a hygienické požadavky na konstrukci a výrobu strojů na loupání zeleniny používaných v restauračních a podnikových velkokuchyních a potravinových provozech. Stroje, kterých se tato norma týká, jsou konstruovány k loupání různých druhů zeleniny a hlíz jako brambor, mrkve, černého kořene, řepy, celeru a cibule. Norma se omezuje na stroje, kde maximální kapacita je 50 kg. Nepředpokládá se, že stroje se během provozu pohybují. Tato norma neplatí pro domácí stroje. Norma obsahuje kapitoly: 1 - Předmět normy, 2 - Normativní odkazy, 3 - Termíny a definice, 4 - Seznam významných nebezpečí, 5 - Bezpečnostní a hygienické požadavky a/nebo opatření, 6 - Ověřování bezpečnostních a hygienických požadavků a/nebo opatření, 7 - Informace k používání--Informativní přílohy ZA - Vztah tohoto dokumentu ke směrnicím ES --Normativní příloha A - Zkušební předpis pro hluk stroje na loupání zeleniny, B - Zásady konstrukce pro zajištění čistitelnosti strojů na loupání zeleniny
|