Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Allergie respiratoire professionnelle dans l'industrie agroalimentaire
Další názvová informace:
Překlad: Pracovní respirační alergie v potravinářském průmyslu
Autor: Renaudin, J. M.
Klíčové slovo: alergie
astma
expozice pracovníků
onemocnění dýchacího ústrojí
opatření preventivní
průmysl potravinářský
Anotace: V potravinářském průmyslu se vyskytuje velké množství zdrojů alergenů, které mohou způsobovat pracovní respirační alergie: mléčné výrobky, vejce, maso, ryby a mořské plody, mouka, luštěniny, semena, ovoce, zelenina atd. Výskyt rýmy a astmatu u pracovníků v tomto odvětví je poměrně vysoký. Jedná se především o osoby, které zpracovávají mořské plody, pracují v průmyslových pekárnách a cukrárnách, na jatkách, v masném průmyslu při zpracovávání uzenin. Potenciální alergeny jsou nejčastěji bílkovinného původu. Potvrzení příčiny alergie se provádí ve specializovaném prostředí nosním provokačním nebo specifickým bronchiálním testem. Preventivní opatření ke snížení expozice na alergeny lze zajistit omezením prášení a vzdušného rozptýlení těkavých látek.
Jazyk dokumentu: fre
Název zdroje: Références en Santé au Travail
Ročník:
Číslo: 130
Rozsah (stránky): s. 137-149
Rok vydání: 2012
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuallergologie-pneumologie professionnelle_allergie respiratoire
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}