Článek

???persistent.caption.title??? ???persistent.caption.value???
Clavius tčíslo: 21466
Překlad: Pracovní respirační alergie v potravinářském průmyslu
Rozšířená anotace:
Jazyk dokumentu: fre
Ročník:
Číslo: 130
Rozsah (stránky): s. 137-149
Název zdroje: Références en Santé au Travail
Rok vydání: 2012
Publikovat na bozp-info:
Forma publikování:
Perex:
Datum publikování:
Publikováno na URL:
Připojené soubory: allergologie-pneumologie professionnelle_allergie respiratoire
Název: Allergie respiratoire professionnelle dans l'industrie agroalimentaire
Další názvová informace:
Klíčové slovo: alergie
astma
expozice pracovníků
onemocnění dýchacího ústrojí
opatření preventivní
průmysl potravinářský
Autor: Renaudin, J. M.
Anotace: V potravinářském průmyslu se vyskytuje velké množství zdrojů alergenů, které mohou způsobovat pracovní respirační alergie: mléčné výrobky, vejce, maso, ryby a mořské plody, mouka, luštěniny, semena, ovoce, zelenina atd. Výskyt rýmy a astmatu u pracovníků v tomto odvětví je poměrně vysoký. Jedná se především o osoby, které zpracovávají mořské plody, pracují v průmyslových pekárnách a cukrárnách, na jatkách, v masném průmyslu při zpracovávání uzenin. Potenciální alergeny jsou nejčastěji bílkovinného původu. Potvrzení příčiny alergie se provádí ve specializovaném prostředí nosním provokačním nebo specifickým bronchiálním testem. Preventivní opatření ke snížení expozice na alergeny lze zajistit omezením prášení a vzdušného rozptýlení těkavých látek.
Bezpečnostní úroveň:
Druh: nezadáno
Odkaz na dokument (URL):
Původní znění: