Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Potravinářské stroje - Stroje na výrobu koláčů a dortů - Bezpečnostní a hygienické požadavky
Další názvová informace:
Překlad názvu:
Třídící znak: 51 2560
Klíčové slovo: bezpečnost
požadavky bezpečnostní
stroje potravinářské
Anotace: Tato norma je českou verzí evropské normy EN 13390:2002, která byla schválena CEN 2001-11-11.Evropská norma má status české technické normy.  Tato norma stanovuje bezpečnostní a hygienické konstrukční požadavky pro výrobu strojů používaných pro výrobu koláčů, dortů, pirohů, výrobků typu plněných taštiček (en croute) a jiných podobných výrobků, kde těstové obaly jsou tvarovány uzavíráním pod tlakem jednou nebo více tvarovacími hlavami. Tato norma platí pro následující tři základní typy strojů: stroje, kde ruce obsluhy přicházejí do nebezpečného prostoru při každém cyklu; stroje, které jsou plněny mimo nebezpečný prostor; automatické stroje. Automatická plnicí zařízení nejsou řešena touto normou. Tato norma platí pro elektricky, pneumaticky a hydraulicky poháněné stroje. Ručně poháněné stroje nejsou předmětem této normy. Bezpečnostní a hygienické požadavky berou v úvahu nebezpečí vznikající z používání (včetně seřizování, přechodu na jinou výrobu, obsluhy), čištění a údržby. Nebezpečí vyplývající z předvídatelného nesprávného používání jsou také zahrnuta. Moučný prach není u strojů na výrobu koláčů a dortů závažným nebezpečím. Zkušební předpis pro hluk je obsažen v příloze B za účelem pomoci výrobkům měřit hladinu hluku pro účel deklarování emise hluku. Tato norma se nevztahuje na stroje na výrobu koláčů a dortů, které jsou vyrobeny před datem vydání této normy CEN.  Norma obsahuje kapitoly: 0 - Úvod, 1 - Předmět normy, 2 - Normativní odkazy, 3 - Termíny a definice, 4 - Seznam závažných nebezpečí, 5 - Bezpečnostní a hygienické požadavky a/nebo ochranná opatření, 6 - Ověřování bezpečnostních a hygienických požadavků a/nebo opatření, 7 - Informace k používání --  Normativní přílohy A - Zásady konstrukce pro zajištění čistitelnosti strojů na výrobu koláčů a dortů, B - Zkušební předpis pro hluk - Třída přesnosti 2   Informativní příloha ZA - Vztah tohoto dokumentu ke směrnicím ES
Označení a číslo: ČSN EN 13390
Rok vydání: 2002-01
Země vydání: nezadáno
Místo vydání: Praha
Nakladatel: Český normal.institut
Jazyk dokumentu: cze
Platnost normy:
Datum schválení:
Datum účinnosti:
Rozsah: 46 s.
Nahrazuje normu č.:
Nahrazena normou č.:
Připojené soubory:
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}