Anotace: |
Tato norma je českou verzí evropské normy EN 13390:2002, která byla schválena CEN 2001-11-11.Evropská norma má status české technické normy. Tato norma stanovuje bezpečnostní a hygienické konstrukční požadavky pro výrobu strojů používaných pro výrobu koláčů, dortů, pirohů, výrobků typu plněných taštiček (en croute) a jiných podobných výrobků, kde těstové obaly jsou tvarovány uzavíráním pod tlakem jednou nebo více tvarovacími hlavami. Tato norma platí pro následující tři základní typy strojů: stroje, kde ruce obsluhy přicházejí do nebezpečného prostoru při každém cyklu; stroje, které jsou plněny mimo nebezpečný prostor; automatické stroje. Automatická plnicí zařízení nejsou řešena touto normou. Tato norma platí pro elektricky, pneumaticky a hydraulicky poháněné stroje. Ručně poháněné stroje nejsou předmětem této normy. Bezpečnostní a hygienické požadavky berou v úvahu nebezpečí vznikající z používání (včetně seřizování, přechodu na jinou výrobu, obsluhy), čištění a údržby. Nebezpečí vyplývající z předvídatelného nesprávného používání jsou také zahrnuta. Moučný prach není u strojů na výrobu koláčů a dortů závažným nebezpečím. Zkušební předpis pro hluk je obsažen v příloze B za účelem pomoci výrobkům měřit hladinu hluku pro účel deklarování emise hluku. Tato norma se nevztahuje na stroje na výrobu koláčů a dortů, které jsou vyrobeny před datem vydání této normy CEN. Norma obsahuje kapitoly: 0 - Úvod, 1 - Předmět normy, 2 - Normativní odkazy, 3 - Termíny a definice, 4 - Seznam závažných nebezpečí, 5 - Bezpečnostní a hygienické požadavky a/nebo ochranná opatření, 6 - Ověřování bezpečnostních a hygienických požadavků a/nebo opatření, 7 - Informace k používání -- Normativní přílohy A - Zásady konstrukce pro zajištění čistitelnosti strojů na výrobu koláčů a dortů, B - Zkušební předpis pro hluk - Třída přesnosti 2 Informativní příloha ZA - Vztah tohoto dokumentu ke směrnicím ES
|