Anotace: |
Potravinářský průmysl je tvořen širokou škálou činností, zahrnující 35 dílčích sektorů, např. masný a rybí zpracovatelský průmysl, mletí, krmiva, pekárny, mlékárny, cukrářství, výroba alkoholických i nealkoholických nápojů, balení potravin atd. Ve Velké Británii tvoří největší průmyslový sektor s ročním obratem 69 bilionů liber a zaměstnává přes půl milionů lidí. Článek identifikuje pracovní rizika na různorodých pracovištích z pohledu nejčastějších pracovních úrazů, zdraví při práci a environmentálních rizik. Pracovní úrazy se nejčastěji týkají těchto oblastí - ruční manipulace a muskuloskeletální obtíže, pády osob a pády z výšky, doprava na pracovišti, práce se strojními zařízeními, údery, elektrický proud, oheň a výbuchy. Z pohledu zdraví při práci hrozí nejen pracovníků, ale i návštěvníkům rizika jako je hluk, dermatitidy, astma,mikroorganismy, expozice nadměrnému teplu nebo plyn. Z oblasti environmentálních rizik jsou zmíněny především nehody týkající se znečištění vody.
|