Článek

???persistent.caption.title??? ???persistent.caption.value???
Clavius tčíslo:
Překlad:
Rozšířená anotace: Současný svět, který nás obklopuje, je plný násilí. Vědci zaznamenávají ve společnosti všeobecně vzestupnou tendenci k agresivitě. Nelze se proto divit, že násilí přibývá i na pracovištích. V podnicích se zvyšuje tlak na výkonnost, flexibilitu. Ekonomická situace, zesilující hrozba nezaměstnanosti, ztráta sociálních jistot, životní a pracovní nespokojenost, špatné pracovní podmínky, nízká úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví při práci,  frustrace apod. umocňují riziko agrese. Není pochyb o tom, že násilí na zdravotnických pracovištích a v sociálních službách je velmi vážný problém s možnými zdravotními, ekonomickými a mnoha dalšími důsledky. Názory na příčiny, podmínky, nebezpečnost vzrůstajícího psychického a fyzického násilí, možnosti řešení apod. byly předmětem expertního šetření, jehož některé dílčí výsledky jsou v článku prezentovány.  (souhrn)
Jazyk dokumentu:
Ročník:
Číslo: 3
Rozsah (stránky): s. 110-113
Název zdroje: Zdravotnictví v České republice
Rok vydání: 2005
Publikovat na bozp-info:
Forma publikování:
Perex:
Datum publikování:
Publikováno na URL:
Připojené soubory: zdravotnictvi_vybrane okruhy
Název: Násilí ve společnosti a na pracovištích
Další názvová informace: vybrané okruhy z výsledků expertního šetření
Klíčové slovo: agresivita
bezpečnost práce
ochrana zdraví
násilí
násilí na pracovišti
rizika
rizika pracovní
prevence
Autor: Svobodová, Lenka
Paleček, Miloš
Anotace: V rámci několikaletého výzkumného projektu „Násilí na pracovišti v oblasti zdravotnických a sociálních služeb v ČR“ (projekt MPSV ČR „Moderní společnost a její proměny) bylo v průběhu roku 2004 realizováno expertní šetření.
Jedním z významných cílů řešení projektu je objektivizace problému násilí na pracovišti, identifikace příčin násilí a možné způsoby řešení problematiky včetně prevence rizik zejména ve zdravotnických a sociálních službách v České republice.
(úvod)
Bezpečnostní úroveň:
Druh: nezadáno
Odkaz na dokument (URL):
Původní znění: