Článek

???persistent.caption.title??? ???persistent.caption.value???
Clavius tčíslo: 58839
Překlad: Zkoumání zkušeností pracovníků v maloobchodě s potravinami během pandemie covid-19: případ nerovnováhy mezi úsilím a odměnou
Rozšířená anotace:
Jazyk dokumentu: eng
Ročník: 21
Číslo: 8
Rozsah (stránky): 551-563
Název zdroje: Journal of Occupational and Environmental Hygiene
Rok vydání: 2024
Publikovat na bozp-info:
Forma publikování:
Perex:
Datum publikování:
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Investigating food retail workers
Název: Investigating food retail workers' experiences during the COVID-19 pandemic
Další názvová informace: a case of effort-reward imbalance
Klíčové slovo: maloobchod
pandemie
koronavirus
dopady
pohoda pracovní
syndrom vyhoření
Kanada
Autor: Overvelde, Alexandra
Anotace: Maloobchodní prodejci potravin zaznamenali výrazný nárůst tržeb, když byly v počátečních fázích pandemie covid-19 v Kanadě uzavřeny pohostinské prodejny. Tato studie zkoumá, jak pandemické změny v maloobchodních podnicích s potravinami v kanadském Ontariu ovlivnily pohodu zaměstnanců. V rámci studie FRESHER (Food Retail Environment Study for Health and Economic Resiliency) byly v období od června 2020 do května 2021 provedeny polostrukturované rozhovory se 17 zaměstnanci maloobchodních prodejen potravin. Přepisy byly analyzovány induktivně a témata byla upřesněna pomocí modelu nerovnováhy mezi úsilím a odměnou. Témata byla spojena s hlavními složkami tohoto modelu: vnější úsilí, vnitřní úsilí, peníze, úcta, kontrola statusu a vyhoření. Výsledky naznačují, že u zaměstnanců maloobchodu s potravinami ohrožuje přítomnost nerovnováhy mezi úsilím a odměnou pohodu prostřednictvím příznaků vyhoření. Je zapotřebí další studie, která by prozkoumala, jak by bylo možné tuto nerovnost a vyhoření u této populace měřit a řešit.
Bezpečnostní úroveň:
Druh: nezadáno
Odkaz na dokument (URL):
Původní znění: