Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Work-, lifestyle-, and health-related factors among women and men working in the emergency medical services
Další názvová informace:
Překlad: Faktory související s prací, životním stylem a zdravím u žen a mužů pracujících v záchranné zdravotnické službě
Autor: Johnsen, Anna M.
Klíčové slovo: služba lékařská záchranná
zdravotníci
vyšetření lékařské
onemocnění kardiovaskulární
kapacita fyzická
prostředí pracovní
faktory rizikové
Anotace: Cílem této studie bylo popsat faktory související s prací, životním stylem a zdravím u pracovníků záchranné služby a analyzovat rozdíly mezi ženami a muži. Průřezová studie (N = 106) zahrnovala vlastní hlášení a objektivní měření práce, životního stylu a zdraví na 10 švédských stanicích záchranné služby. Sběr dat zahrnoval klinické zdravotní vyšetření, krevní vzorky, testy fyzické zdatnosti a dotazníky. Vysoký podíl zaměstnanců záchranné služby uvedl, že při práci zvedají těžká břemena, jsou ohroženi nehodami, hrozbami a násilím. Byla zaznamenána nízká míra kouření a užívání alkoholu a vysoká míra fyzické aktivity ve volném čase. Pracovníci záchranné služby měli v průměru dobrý sebehodnocený zdravotní stav, vysokou pracovní schopnost a vysokou fyzickou kapacitu. Výsledky však také ukázaly vysoký podíl osob s rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění (KVO), např. vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou krevních lipidů. Vysoké pracovní nároky uvádělo více žen než mužů. Ženy navíc dosahovaly lepších výsledků v testech fyzické zdatnosti a měly nižší úroveň rizikových faktorů KVO. Vystavení faktorům souvisejícím s prací, které by mohly ovlivnit zdraví, bylo mezi zaměstnanci záchranné služby běžné. Faktory související se životním stylem a zdravím byly poněkud rozporuplné, s nízkým podílem osob uvádějících rizikové faktory související se životním stylem, ale vysokým podílem osob s rizikovými faktory pro KVO.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: International Journal of Occupational Safety and Ergonomics
Ročník: 30
Číslo: 2
Rozsah (stránky): 651-661
Rok vydání: 2024
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuWork-  lifestyle-  and health-related factors
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}