Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Rovné odměňování žen a mužů ve zkušenostech a názorech české veřejnosti
Další názvová informace: výzkum veřejného mínění
Překlad názvu:
Autor:
Klíčové slovo: odměňování
příležitosti rovné
ženy
zacházení rovné
nerovnosti genderové
Česká republika
Anotace: Předložená závěrečná zpráva je výstupem z dotazníkového šetření Výzkum veřejného mínění – 22 % K ROVNOSTI, který byl realizován jako veřejná zakázka pro Ministerstvo práce a sociálních věcí. Genderová nerovnost v odměňování představuje široký a dlouhodobý problém. Jeho rozsah dokládá i fakt, že se stal jedním z bodů Programového prohlášení vlády z února 2014. Byť se média tématu v posledních dvou až třech letech věnují, pozornost je nárazová, nejde do hloubky a stále se opakují tatáž plochá sdělení. Nepomáhá ani skutečnost, že dosud neproběhl na základě mzdové diskriminace jediný úspěšný soudní spor. Na politické úrovni byla komplexita problému uznána ve formě realizace pětiletého projektu 22 % K ROVNOSTI na půdě Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, který danou problematiku řeší systémově a se všemi klíčovými aktéry. Znát názorové spektrum české veřejnosti vůči nerovnostem v odměňování žen a mužů je tedy zásadní pro zdárné řešení. V podobě této publikace projekt 22 % K ROVNOSTI předkládá dosud nejrozsáhlejší výzkum veřejného mínění k danému tématu co do rozsahu a velikosti vzorku kvótním výběrem. Kromě široké škály názorů na nerovnosti na trhu práce a v odměňování zahrnuje také kontext postojů ke všem důležitým aspektům odměňování jako takového. Nerovné odměňování žen a mužů totiž nevzniklo samo o sobě ve vakuu, ale ve vazbě na přesvědčení Čechů a Češek o práci, penězích, sebehodnotě, vlastní vyjednávací pozici, roli státu, transparentnosti a mzdových hladinách vůbec. Doplňkovou úlohou tohoto šetření bylo zjistit postoje vůči samotnému projektu 22 % K ROVNOSTI ve vztahu k efektivitě, funkčnosti a míře potřebnosti jednotlivých klíčových aktivit projektu, což nám umožňuje získat zpětnou vazbu a reagovat na ni.
Vydání:
Místo vydání: Praha
Nakladatel: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Rok vydání: 2019
Země vydání: Česká republika
Jazyk dokumentu: cze
Název edice:
Číslo části: 1
Název části:
Označení svazku:
Počet stran: 156 s.
Další údaje o rozsahu:
ISBN: 978-80-7421-183-6
Odkaz na dokument (URL): https://rovnaodmena.cz/wp-content/uploads/2021/02/Rovne-domenovani-zen-a-muzu-ve-zkusenostech-a-nazorech-ceske-verejnosti.pdf
Připojené soubory: Soubory ke knizeRovne-domenovani-zen-a-muzu-ve-zkusenostech-a-nazorech-ceske-verejnosti
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}