Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Testování psychometrických vlastností a ekvivalence české verze škály spokojenosti se životem (SWLS) pomocí metod konfirmační faktorové analýzy, teorie odpovědi na položku a bayesovského modelování
Další názvová informace:
Překlad:
Autor: Hanzlová, Radka
Klíčové slovo: psychometrie
vlastnosti
spokojenost
měření
nástroje
občané
Anotace: Škála životní spokojenosti (SWLS) je jedním z nejčastěji používaných nástrojů pro měření životní spokojenosti. Cílem této studie je otestovat psychometrické vlastnosti české verze SWLS pomocí konfirmační faktorové analýzy (CFA) a teorie odezvy na položku (IRT) a ověřit její invariantnost mezi sociálními skupinami z hlediska pohlaví, věku a vzdělání pomocí bayesovského modelování na reprezentativním vzorku české online populace, neboť škála dosud nebyla v České republice testována na reprezentativních datech. Výzkumný vzorek tvoří 960 respondentů ve věku 18 až 69 let. Výsledky potvrdily, že psychometrické vlastnosti české verze SWLS jsou velmi dobré, ale zároveň je zřejmé, že pátá položka vykazuje horší výsledky než ostatní čtyři položky. Z hlediska dimenzionality potvrdily CFA a IRT její modifikovanou jednofaktorovou strukturu s korelovanými rezidui mezi čtvrtou a pátou položkou jako nejvhodnější. Testování přibližné invariance měření pomocí bayesovského modelování ukázalo, že SWLS měří srovnatelně mezi skupinami podle pohlaví, věku a vzdělání. Závěrem lze konstatovat, že česká verze SWLS je vhodným, ověřeným a spolehlivým nástrojem pro měření životní spokojenosti českých občanů.
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: Sociologický časopis
Ročník: 60
Číslo: 1
Rozsah (stránky): 37-66
Rok vydání: 2024
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuTestování psychometrických vlastností
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}