Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Evaluating workplace protection factors (WPFs) of different firefighter PPE interface control measures for select volatile organic compounds (VOCs)
Další názvová informace:
Překlad: Hodnocení faktorů ochrany pracoviště (WPF) různých kontrolních opatření u osobních ochranných prostředků hasičů pro vybrané těkavé organické sloučeniny (VOC)
Autor: Kander, M. Christina
Klíčové slovo: hasiči
expozice profesionální
látky organické
látky těkavé
kontaminace
kůže
OOPP
opatření bezpečnostní
účinnost
Anotace: Hasiči jsou vystaveni komplexnímu souboru kontaminantů a vedlejších produktů hoření, včetně těkavých organických sloučenin (VOC). Nedávné studie navíc zjistily, že kůže hasičů může být vystavena více chemickým sloučeninám prostřednictvím permeace neb pronikání vedlejších chemických produktů přes osobní ochranné prostředky (OOP) nebo kolem nich. Tato studie využívající figuríny hodnotila účinnost čtyř různých podmínek osobních ochranných prostředků s různými opatřeními pro kontrolu kontaminace (zahrnujícími konstrukční prvky rozhraní osobních ochranných prostředků a materiály blokující částice) na ochranu před pronikáním několika těkavých organických látek v komoře vystavené kouři. Autoři zkoumali také účinnost základní vrstvy oděvu s dlouhým rukávem, která poskytuje dodatečnou ochranu proti kontaminaci pokožky. Zdálo se, že kalhoty nebo všechny osobní ochranné prostředky poskytují největší celkovou ochranu před vniknutím těkavých organických látek, což však může být částečně způsobeno nižšími koncentracemi vzduchu směrem k podlaze (a manžetám kalhot) ve srovnání s koncentracemi vnějšího vybavení ve výšce stehen použitými při výpočtu WPF. Zdá se, že poskytnutí dodatečných opatření pro kontrolu rozhraní a přidání materiálů blokujících částice poskytlo ochranný přínos proti méně těkavým
chemickým látkám, jako je naftalen a styren.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: Journal of Occupational and Environmental Hygiene
Ročník: 21
Číslo: 5
Rozsah (stránky): 353-364
Rok vydání: 2024
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuEvaluating workplace protection factors
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}