Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: How job stressors and economic stressors impact public transport drivers’ performance and well-being under the health risk of the COVID-19 pandemic
Další názvová informace:
Překlad: Jak pracovní a ekonomické stresory ovlivňují výkonnost a pohodu řidičů veřejné dopravy při zdravotním riziku pandemie covid-19?
Autor: Chen, Ching-Fu
Klíčové slovo: řidiči z povolání
koronavirus
stresory
vyčerpání
emoce
pohoda pracovní
aspekty psychologické
chování nebezpečné
Anotace: Během pandemie covid-19 se řidiči veřejné dopravy (např. autobusů a taxíků) potýkali s velkým stresem, protože museli pracovat, aby udrželi provoz dopravního systému. Tato studie navrhuje a empiricky zkoumá dopady pracovních a ekonomických stresorů řidičů veřejné dopravy na emoční vyčerpání a následnou psychickou pohodu a výkonnost v podmínkách zdravotního rizika covid-19. Zkoumá se také moderující vliv vnímaného ohrožení a úzkosti ze smrti na vztahy mezi stresory a emočním vyčerpáním. Na základě dvou průzkumných vzorků získaných od řidičů autobusů a taxíků na Tchaj-wanu výsledky ukazují, že s výjimkou vlivu časového tlaku na vyčerpání řidičů taxíků se pracovní stresory (pracovní přetížení a časový tlak) a ekonomické stresory (nejistota zaměstnání) pozitivně vztahují k emočnímu vyčerpání jak u řidičů autobusů, tak u řidičů taxíků. Emoční vyčerpání řidičů má negativní vliv na pracovní spokojenost i pozitivní vliv na rizikové chování při řízení. Vnímaná hrozba pandemie posiluje vliv nejistoty v práci na emoční vyčerpání u řidičů autobusů, zatímco vnímaná hrozba pandemie a obavy ze smrti oslabují negativní vliv nejistoty v práci na emoční vyčerpání u řidičů taxislužby.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: Journal of Safety Research
Ročník:
Číslo: 88
Rozsah (stránky): 354-365
Rok vydání: 2024
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuHow job stressors
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}