Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Relationships among meal time, break time and workplace characteristics of nurses who work day, evening and night shifts
Další názvová informace: a cross-sectional study
Překlad: Vztahy mezi dobou jídla, dobou přestávky a charakteristikami pracoviště zdravotních sester pracujících na denní, večerní a noční směny: průřezová studie
Autor: Chang, Hyoung Eun
Klíčové slovo: sestry zdravotní
práce na směny
přestávky
stravování
Jižní Korea
Anotace: Cílem této studie bylo prozkoumat vztahy mezi dobou jídla, dobou přestávky a charakteristikami pracoviště u sester pracujících na směny. Průřezová studie analyzovala 351 dotazníků od 117 sester pracujících na tři směny, které byly vybrány z osmi ošetřovatelských oddělení dvou fakultních nemocnic v Jižní Koreji. Doba jídla a přestávek během práce byla zkoumána prostřednictvím dotazníku, který účastníci vyplnili bezprostředně po skončení každé směny. Regresní analýza byla provedena za účelem zkoumání souvislostí mezi pracovními charakteristikami sester a dobou jídla a přestávek. Doba jídla a přestávky byla ve všech směnách kratší než 30 minut a v noční směně byla výrazně delší než v ostatních směnách. S prodlužující se průměrnou délkou pobytu pacientů se doba jídla prodlužovala na denních a nočních směnách, zatímco doba přestávky se zkracovala na večerních směnách. Celkově byl vyšší poměr ošetřovatelského personálu k počtu pacientů spojen s kratší dobou jídla a přestávky. Bylo zjištěno, že sestry nebyly schopny během práce věnovat náležitý čas jídlu a přestávkám. K řešení tohoto problému by měla být připravena realistická a konkrétní strategie s patřičným zohledněním specifických charakteristik personálu sester, podmínek pacientů a směn.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: International Journal of Occupational Safety and Ergonomics
Ročník: 30
Číslo: 1
Rozsah (stránky): 312-318
Rok vydání: 2024
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuRelationships among meal time
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}