Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: The influence of onset of disease on exit from paid employment among workers in The Netherlands
Další názvová informace: a longitudinal register-based study with 9 years follow-up
Překlad: Vliv nástupu nemoci na odchod z placeného zaměstnání u pracovníků v Nizozemsku: longitudinální studie založená na registru s devítiletým sledováním
Autor: Hijdra, Roos W.
Klíčové slovo: důchod invalidní
odchod do důchodu
nezaměstnanost
příčiny
nemoci
Anotace: Tato studie zkoumá vliv nástupu nemoci na odchod z placeného zaměstnání a to, zda se tento vliv liší u různých nemocí a sociodemografických skupin. Údaje z registru nizozemského statistického úřadu o předepisování léků byly propojeny s informacemi o zaměstnaneckém statusu a demografickými údaji. Osoby, které byly zaměstnané v letech 2009 a 2010 a které v roce 2009 neužívaly léky na vybrané onemocnění (N=5 889 036), byly sledovány po dobu devíti let. Na základě předepisování léků v letech 2010 a 2011 bylo identifikováno šest onemocnění: kardiovaskulární onemocnění, zánětlivá onemocnění, diabetes mellitus, respirační onemocnění, běžné duševní poruchy a psychotické poruchy. Byly definovány čtyři cesty mimo placené zaměstnání: invalidní důchod, nezaměstnanost, žádný příjem a předčasný důchod. Začátek onemocnění zvyšoval pravděpodobnost odchodu z placeného zaměstnání, přičemž nejsilnější asociace byla u psychotických poruch a běžných duševních poruch. Začátek onemocnění byl nejsilněji spojen s invalidním důchodem, následovala nezaměstnanost. Vliv běžných duševních a psychotických poruch na invaliditu se zvyšoval přibližně do středního věku, poté se snižoval. Vliv duševních poruch na odchod z placeného zaměstnání byl silnější u osob s jiným než nizozemským původem a u mužů. Z výsledků tedy vyplývá, že nástup onemocnění, zejména duševních poruch, je rizikem pro odchod z placeného zaměstnání před důchodovým věkem. K posílení inkluzivní pracovní síly a prevenci nedobrovolné ztráty placeného zaměstnání jsou zapotřebí účinné intervence.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: Scandinavian Journal of Work, Environment & Health
Ročník: 49
Číslo: 1
Rozsah (stránky): 33-42
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuThe influence of onset of disease
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}