Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Causal factors of work-related chemical eye injuries reported to the Dutch Poisons Information Center
Další názvová informace:
Překlad: Příčinné faktory pracovních úrazů očí způsobených chemickými látkami nahlášené Nizozemskému informačnímu centru pro jedy
Autor: Wijnands, Anja P. G.
Klíčové slovo: látky chemické
látky nebezpečné
látky toxické
expozice profesionální
faktory rizikové
oči
opatření bezpečnostní
Anotace: Tato studie zkoumala okolnosti profesionální expozice očí chemickým látkám, které byly nahlášeny Nizozemskému informačnímu středisku pro jedy. Během jednoroční prospektivní studie byly shromážděny údaje prostřednictvím telefonického průzkumu 132 obětí akutní profesní expozice očí. Oběti byly často exponovány průmyslovým výrobkům (35%) nebo čisticím prostředkům (27%). U většiny pacientů se neobjevily žádné nebo jen mírné příznaky. Hlavními příčinami profesionální expozice očí byly organizační faktory (např. nedostatečné pracovní pokyny - 52%) a osobní faktory (např. časový tlak a únava (50%) a nedostatečné používání osobních ochranných prostředků (OOPP, 14%). K expozici často docházelo při úklidových činnostech (34%) a osobní faktory byly častěji uváděny při úklidu (67%) než při jiných pracovních činnostech (41%). Údaje z toxikologických středisek jsou cenným zdrojem informací, který umožňuje identifikovat rizikové faktory pro profesní expozici očí chemickým látkám. Tato studie ukazuje, že osobní faktory, jako je časový tlak a únava, hrají významnou roli, ačkoli osobní faktory mohou souviset také s organizačními problémy, jako je špatná komunikace. Strategie zmírňování rizik by se proto měly zaměřit na technické, organizační a osobní faktory. Nutnost dodržovat pracovní pokyny a správné používání osobních ochranných pracovních prostředků by také měla mít významné místo ve vzdělávání a školení pracovníků.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: Journal of Occupational and Environmental Hygiene
Ročník: 20
Číslo: 8
Rozsah (stránky): 315-321
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuCausal factors
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}