Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: A systematic review of the application of immersive technologies for safety and health management in the construction sector
Další názvová informace:
Překlad: Systematický přehled využití imerzivních technologií pro řízení bezpečnosti a ochrany zdraví ve stavebnictví
Autor: Babalola, Akinloluwa
Klíčové slovo: technologie imerzivní
realita virtuální
realita rozšířená
stavebnictví
použití
BOZP
Anotace: Stavebnictví zaměstnává přibližně 7 % světové pracovní síly a podílí se na světové ekonomice přibližně 6 %. Statistiky však ukazují, že stavebnictví se významně podílí na úmrtích a úrazech na pracovišti, a to i přes četné zásahy (včetně technologických aplikací) prováděné vládami a stavebními společnostmi. V poslední době se jako životaschopná cesta, která by pomohla řešit špatné výsledky v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) ve stavebnictví, výrazně objevily také imerzní technologie jako součást souboru technologií Průmyslu 4.0. Z přehledu vyplynulo, že odborná literatura se zaměřuje na použití různých imerzivních technologií pro identifikaci a vizualizaci nebezpečí, školení bezpečnosti, navrhování pro bezpečnost, vnímání a hodnocení rizik při různých stavebních pracích. Přehled identifikoval několik omezení týkajících se používání imerzních technologií, mezi něž patří nízká úroveň přijetí vyvinutých imerzních technologií pro řízení BOZP ve stavebnictví, velmi omezený výzkum v oblasti použití imerzních technologií pro zdravotní rizika a omezené zaměření na porovnání účinnosti různých imerzních technologií pro řízení BOZP ve stavebnictví.
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: Journal of Safety Research
Ročník:
Číslo: 85
Rozsah (stránky): 66-85
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuA systematic review of the application
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}