Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: The influence of safety leadership on nurses’ safety behavior
Další názvová informace: the mediating role of safety knowledge and motivation
Překlad: Vliv bezpečnostního vedení na bezpečnostní chování zdravotních sester: zprostředkující role znalostí o bezpečnosti a motivace
Autor: Subramaniam, Chandrakantan
Klíčové slovo: sestry zdravotní
chování bezpečné
znalosti
participace
vedení lidí
řízení bezpečnosti práce
Anotace: Tento článek zkoumá vztahy mezi vedením v oblasti bezpečnosti, motivací k bezpečnosti, znalostmi o bezpečnosti a bezpečným chováním v prostředí fakultní nemocnice v Klang Valley v Malajsii. Na základě teorie vlastní účinnosti autoři tvrdí, že kvalitní vedení v oblasti bezpečnosti zvyšuje znalosti a motivaci sester v oblasti BOZP a následně zlepšuje jejich chování (dodržování bezpečnostních předpisů a participaci). Celkem bylo shromážděno 332 odpovědí z dotazníku, které byly analyzovány pomocí softwaru SmartPLS verze 3.2.9. Byl odhalen přímý vliv vedení v oblasti bezpečnosti na bezpečnostní znalosti i motivaci. Bylo zjištěno, že bezpečnostní znalosti a motivace přímo a významně predikují chování sester. Pozoruhodné je, že znalosti o bezpečnosti a motivace k bezpečnosti byly stanoveny jako důležité mediátory ve vztahu mezi vedením v oblasti bezpečnosti a dodržováním bezpečnosti a účastí sester.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: Journal of Safety Research
Ročník:
Číslo: 84
Rozsah (stránky): 117-128
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuThe influence of safety leadership
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}