Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Relationships between perceived stress at work, occupational burnout and ego-resiliency in a group of public administration employees
Další názvová informace: testing the assumption about the moderating role of ego-resiliency (replication study in Poland)
Překlad: Vztahy mezi vnímaným pracovním stresem, profesním vyhořením a egoresiliencí u skupiny zaměstnanců veřejné správy: ověření předpokladu o moderující roli egoresilience (replikační studie v Polsku)
Autor:
Klíčové slovo: stres pracovní
syndrom vyhoření
resilience
odolnost
zdroje lidské
nároky
Anotace: Teorie pracovních nároků a zdrojů (JD-R) předpokládá, že pracovní nároky mohou být vyváženy zdroji, což v konečném důsledku vede k rozvoji angažovanosti a prevenci vyhoření. Výzkum ukazuje, že lidské zdroje oslabují vztah mezi pracovními nároky/stresem a zdravím zaměstnanců. Zastřešujícím cílem výzkumu bylo empiricky ověřit teorii o vyrovnávací roli osobních zdrojů v modelu JD-R na vzorku zaměstnanců veřejné správy v Polsku. Studie se zúčastnilo 144 administrativních pracovníků. Byly zjištěny korelace mezi proměnnými - vnímaný stres v práci, vyhoření a egoresilience. Bylo také ověřováno, zda ego-odolnost moderuje vztah mezi vnímaným stresem v práci a vyhořením. Jak se očekávalo, vyhoření významně korelovalo s vnímaným stresem v práci (pozitivně) a s egoresiliencí (negativně). Nebyl však zjištěn statisticky významný vztah mezi ego-odolností a vnímaným stresem v práci, tudíž ego-odolnost nemoderovala vztah mezi stresem a vyhořením.
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: International Journal of Occupational Safety and Ergonomics
Ročník: 29
Číslo: 3
Rozsah (stránky): 1160-1168
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuRelationships between perceived stress at work
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}