Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Pilots’ mental workload variation when taking a risk in a flight scenario
Další názvová informace: a study based on flight simulator experiments
Překlad: Změny psychické zátěže pilotů při podstupování rizika v letovém scénáři: studie založená na experimentech na letovém simulátoru
Autor: Wang, Lei
Klíčové slovo: piloti
zátěž psychická
zátěž pracovní
stres
scénáře
simulace
rizika
Anotace: Provozní chování pilotů za letu souvisí s proměnnými jejich psychického stavu, jako je pracovní zátěž, uvědomění si situace, stres atd. Cílem této studie bylo prozkoumat dynamický proces psychické zátěže u pilotů, kteří provádějí rizikový letový úkol v simulovaných scénářích. K řešení této otázky byly provedeny dva empirické experimenty. V prvním experimentu provádělo 19 pilotů-cizinců rozdělených do skupin s vysokým a nízkým rizikem úkol hledání cíle při vizuálním letu v malé výšce. Výsledky ukázaly statisticky významnou interakci mezi skupinami a segmenty pro variabilitu srdeční frekvence (HRV). Stejný vzorec fyziologických výsledků se opakoval mezi účastníky experimentu druhého, v němž 19 pilotů absolvovalo přiblížení za snížené viditelnosti. Tato zjištění poukázala na vztah mezi variabilitou psychické zátěže a rizikovým chováním, který by mohl být zohledněn při zlepšování výběru pilotů a výcviku s cílem zvýšit bezpečnost letů.
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: International Journal of Occupational Safety and Ergonomics
Ročník: 29
Číslo: 1
Rozsah (stránky): 366-375
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuPilots mental workload variation
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}