Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Fertigteile sicher einsetzen
Další názvová informace:
Překlad: Používejte hotové díly bezpečně
Autor: Fahlbusch, Ulrich
Klíčové slovo: prefabrikáty
materiály
stavebnictví
bezpečnost práce
školení bezpečnosti práce
Anotace: Prefabrikované díly tvoří nedílnou součást stavebního procesu. Urychlují stavbu, činí ji ekonomičtější, zaručují stálou kvalitu a výrazně zkracují práci v nebezpečných prostorách. Stavebnictví se tedy bez nich neobejde. Bez prefabrikovaných dílů by nebylo možné kvantitativně ani časově pokrýt poptávku po obytných prostorech a budovách pro obchod, průmyslovou výrobu a infrastrukturu. Bez ohledu na materiál nabízejí prefabrikované moduly pro bezpečnost práce tu výhodu, že na stavbu dorazí již prefabrikované. Vyrábějí se tedy za téměř ideálních podmínek z hlediska nákladů, kvality a bezpečnosti, místo toho, aby byly vytvářeny po malých dílech kombinací pojiv, kameniva, armovacích materiálů a spojovacích dílů za měnících se rámcových podmínek na stavbě. Ale existují vážné nehody s pádem, zhroucením nebo převrácením komponent. Statistiky nehod nepochybně ukazují, že nehody s prefabrikovanými díly mají většinou vážné následky včetně smrti postižených. Jen v roce 2021 zaznamenala BG BAU 17 smrtelných pracovních úrazů, které byly způsobeny převrácením nebo pádem součástí dílů V letech 2020 a 2021 se v souvislosti s prefabrikáty staly čtyřciferné počty vážných nehod. Z nehod a typických nebezpečných situací na staveništích lze odvodit, co je důležité pro bezpečnost práce při manipulaci s hotovými díly: odpovědnost výrobce nebo dodavatele za výrobek, návod k obsluze, informace o hmotnosti součástí, vhodné upevňovací body, upevňovací a nosné zařízení, bezpečné a nepoškozené upevnění na staveništi pro nakládku a vykládku i pro přepravu jeřábem na místo instalace.
Důležité je pravidelné školení zaměstnanců pověřených montáží prefabrikátů, stejně jako jeřábníků a dalších řemeslníků na staveništi, a to nejméně jednou ročně.
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: BauPortal
Ročník: 134
Číslo: 1
Rozsah (stránky): 22-25
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuFertigteile sicher einsetzen _ Bauportal BG BAU
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}