Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Autonom arbeitende Maschinen im Straßenbau – Robot – Straßenbau 4.0
Další názvová informace:
Překlad: Autonomně pracující stroje v silničním stavitelství - robot - silniční stavitelství 4.0
Autor: Tamo, Marius Nono
Klíčové slovo: stavby silniční
staveniště
stroje autonomní
roboty
projekty stavební
Anotace: Jedná se o výzkumný projekt, který se zabýval staveništěm budoucnosti. Jeho cílem bylo zlepšit bezpečnost práce na staveništích, kvalitu pokládky povrchů vozovek a snížení zátěže pracovníků v průběhu výstavby dopravní cesty, zejména při její částečné opravě.
Toho mělo být dosaženo automatizací procesních a digitálních specifikací požadovaných hodnot pro všechny pracovní funkce použitých strojů pro stavbu silnic tak, že během procesu dláždění na staveništi nebyl vyžadován žádný jiný obsluhující personál než obsluha stroje. To znamená, že stroje na stavbu silnic by měly být schopny pracovat v síti a autonomně pod kontrolou obsluhy stroje.  Všechny stavební stroje mají počítač, který řídí nebo reguluje příslušné pracovní funkce. Počítače jsou bezdrátově propojeny přes pracovní počítač umístěný ve finišeru. Pracovní počítač je zase bezdrátově spojen s procesním počítačem ve stavebním kontejneru. Tým na stavbě má pak přehled o toku procesu z procesního počítače a může do procesu zasahovat. Zaměstnanci jsou navíc vyvedeni z nebezpečných zón a v budoucnu budou sedět v kabině řidiče příslušného stavebního stroje, odkud budou pracovat jako strojní kontroloři. Dále byl projekt zaměřený na automatizované stanovení vlastností směsi bez personálu při pokládce vozovky. Ty zahrnovaly odpor proti posunutí, sypný úhel, složení a strukturu směsi a teplotu. Pokud jsou tyto hodnoty známy, lze je využít pro optimalizovaný regulační proces a například pozitivně ovlivnit vyrovnání potěru na vozovce.
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: BauPortal
Ročník: 134
Číslo: 1
Rozsah (stránky): 32-37
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuProjekt_ Robot 4.0_ Autonom arbeitende Maschinen im Straßenbau _ Bauportal BG BAU
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}