Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Nachhaltig, naturverbunden und effizient
Další názvová informace:
Překlad: Udržitelná, blízká přírodě a efektivní
Autor:
Klíčové slovo: budovy inteligentní
projekty stavební
udržitelnost
efektivita
inovace
Anotace: Autorka v článku seznamuje s řešením inteligentní budovy hotelu v Sársku. Projekt berlínské architektonické kanceláře GRAFT září nejen exponovanou polohou, ale také udržitelností a efektivitou. Na jihovýchodním břehu jezera Bostalsee vznikla třípatrová budova s vynikajícími technickými a energetickými vlastnostmi, která je ideálně začleněna do přírodního prostředí. Vrcholem je sotva viditelné technické centrum na střeše. Hotel byl postaven za 2 roky a 8 měsíců.  Fasáda budovy nabízí mnohem více než jen lákavý vzhled.
Vzhledem k uspořádání lamel a jejich částečnému překrývání jsou patra a místnosti při pohledu zvenčí překryty. Vlivem přirozeného procesu zvětrávání dřeva se fasádní obklad hotelu časem změní ze světle hnědé na stříbrošedou. Dřevěná lamelová fasáda slouží také jako pevná trvalá protisluneční ochrana pokojů pro hosty. Zvláštností budovy je vlastní teplárna na výrobu elektrické energie a tepla. Aktivace betonového jádra nebo regulace teploty betonového jádra se používá jako inovativní způsob chlazení nebo vytápění budovy.
Samotné stropy slouží jako topné nebo chladicí prvky. V zimním období lze místnosti individuálně temperovat pomocí decentrálních konvektorů. Při bilanci po několika letech provozu hotelu lze konstatovat, že nejsou žádné problémy s vytápěcí a klimatizační technikou, jsou nízké provozní náklady a nebyly nutné žádné stavební úpravy nebo opravy. Autorka uvádí, že při údržbě střešních systémů se vyplatí myslet zároveň na bezpečnost práce. Tento projekt ukazuje, že když jdou kreativní architekti ruku v ruce s precizním plánováním a bezpečnou výstavbou, vznikají udržitelné a efektivní budovy integrované do přírodních podmínek. Dnes je čtyřhvězdičkový hotel vyšší kategorie s přibližně 150 zaměstnanci jedním ze 100 nejkrásnějších hotelů v Evropě (podle GEO Saison).
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: BauPortal
Ročník: 134
Číslo: 1
Rozsah (stránky): 18-21
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory:
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}