Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Auf der Suche nach einer gesundheitsförderlichen Beleuchtung für nachtschichtarbeitende Beschäftigte
Další názvová informace:
Překlad: Hledáme zdraví prospěšné osvětlení pro zaměstnance pracující v nočních směnách
Autor: Broszio, Kai
Klíčové slovo: světla
osvětlení
pracoviště
směny noční
rizika zdravotní
Anotace: Stále více lidí v mnoha oblastech pracuje na noční směny. Světlo ovlivňuje lidskou aktivaci a cirkadiánní rytmus člověka. Jasné světlo s vyšším podílem modré zvyšuje pozornost, aktivitu a schopnost pracovat jak ve dne, tak v noci. Proto jsou pro pracovní oblasti s noční směnou k dispozici osvětlovací systémy, které nabízejí vysoké teploty barev nebo zvýšený obsah spektrální modré. Cílem je snížit únavu, četnost chyb, a předejít tak nehodám. Nesprávné osvětlení může narušit vnitřní hodiny člověka. Vědci upozorňují, že nesprávné světlo představuje zdravotní rizika (např. onemocnění rakovinou) zejména pro zaměstnance ve střídavých směnách. Autoři se proto v článku podrobně zabývají výsledky studie, ve které vědci zkoumali, zda je možné navrhnout osvětlovací systém pro pracovníky noční směny tak, aby bylo minimalizováno potlačení melatoninu a zároveň byla zvýšena pozornost těchto pracovníků a byly omezeny nežádoucí účinky na jejich zdraví.
Jazyk dokumentu: ger
Název zdroje: Sicher ist Sicher
Ročník: 74
Číslo: 7-8
Rozsah (stránky): 320-324
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuAuf der Suche nach einer gesundheitsförderlichen Beleuchtung für nachtschichtarbeitende Beschäftigte
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}