Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Vplyv času odberu vzoriek z požiariska na zistenie prítomnosti urýchľovača horenia pri zisťovaní príčin vzniku požiarov
Další názvová informace:
Překlad:
Autor: Hodálik, Marek
Klíčové slovo: požáry
příčiny
benzín
zvětrávání
Anotace: Článek se zabývá problematikou procesu zvětrávání benzínu vlivem času při zjišťování příčin požárů. Cílem článku bylo zkoumat změny ve složení zbytků benzinu ve vzorcích spálených bavlněných koberců. Po různě dlouhé době (0-360 min) zvětrávání byly ve vláknech koberců stanoveny zbytky benzinu extrakcí v plynné fázi (headspace - HS) ve spojení s plynovou chromatografií (GC) a hmotnostní spektrometrií (MS) (HS-GC-MS). Nejvýznamnější změny byly pozorovány ve snížení koncentrace nejtěkavějších sloučenin (alkylalkanů), což může vést k chybné identifikaci přítomnosti hořlavé kapaliny. Méně významné změny intenzity analytického signálu jsou patrné ve skupině alkylderivátů benzenu (trimethylbenzeny, ethylmethylbenzeny), které jsou rovněž považovány za markery přítomnosti benzenu ve vzorcích. Výsledky zdůrazňují potřebu rychlého odběru a analýzy vzorků v laboratořích.
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: Spektrum
Ročník: 23
Číslo: 1
Rozsah (stránky): 13-16
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuVplyv času odberu vzoriek
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}