Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Fulfilling social needs through anthropomorphic technology?
Další názvová informace: a reflection on existing research and empirical insights of an interview study
Překlad: Naplňování sociálních potřeb prostřednictvím antropomorfních technologií: reflexe dosavadního výzkumu a empirické poznatky z rozhovorů
Autor: Christoforakos, Lara
Klíčové slovo: chatboti
antropomorfismus
aspekty sociální
potřeby
rozhraní člověk-stroj
interakce
technologie moderní
Anotace: Vzhledem k tomu, že interaktivní technologie, jako jsou chatboti nebo hlasoví asistenti, se stále více stávají sociálními protějšky a v mnoha ohledech se podobají lidským partnerům, vyvstává otázka, zda jsou schopny řešit také sociální potřeby uživatelů. Tento článek zkoumá, zda interakce s technologiemi může řešit sociální potřeby a jakou roli v tom hraje technologický antropomorfismus. Zatímco předchozí výzkumy ukazují poněkud rozporuplné výsledky potenciálně související s problémy aplikovaných metod hodnocení antropomorfismu a sociálních potřeb, autoři je doplňují pomocí kvalitativní studie rozhovorů (n = 8). Výsledky studie podporují potenciál antropomorfních technologií řešit sociální potřeby uživatelů, ale také poukazují na rozdíly mezi kvalitou interakce člověk-technologie a mezilidské interakce. Kromě toho zjištění naznačují zkreslení sociální žádoucnosti, neboť lidé považují naplňování sociálních potřeb prostřednictvím technologií za hloupé nebo nevhodné. Diskutovány jsou důsledky pro design a společnost.
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: Zeitschrift für Arbeitswissenschaft
Ročník: 77
Číslo: 1
Rozsah (stránky): 78-91
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuFulfilling social needs
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}