Článek

???persistent.caption.title??? ???persistent.caption.value???
Clavius tčíslo: 57034
Překlad: Štíhlá ergonomie: definují příslušné synergie digitálních modelů člověka a digitálních dvojčat novou vznikající subdisciplínu?
Rozšířená anotace:
Jazyk dokumentu: cze
Ročník: 76
Číslo: 4
Rozsah (stránky): 401-415
Název zdroje: Zeitschrift für Arbeitswissenschaft
Rok vydání: 2022
Publikovat na bozp-info:
Forma publikování:
Perex:
Datum publikování:
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Lean ergonomics
Název: Lean ergonomics
Další názvová informace: are relevant synergies of digital human models and digital twins defining a new emerging subdiscipline?
Klíčové slovo: ergonomie
digitalizace
výroba
procesy výrobní
modelování
Autor: Brunner, Stefan
Anotace: Výrobní společnosti čelí novým výzvám. Vysoké náklady a časový tlak, stejně jako rozmanitost variant výrobků, přispěly k problémům v dodavatelském řetězci v důsledku nepředvídatelných závažných politických, společenských nebo přírodních událostí. To vyžaduje více než kdy jindy optimalizaci zatížení všech subjektů sociotechnického systému, aby mohly fungovat konkurenceschopně a udržitelně. Digitální nástroje nabízejí možnost proaktivně plánovat a analyzovat různorodé procesy. Poslední vývoj naznačuje, že nástroje zaměřené na člověka (digital human modelling, DHM) a nástroje zaměřené na procesy (digital twins, DT) se spíše rozcházejí, než aby se sbližovaly. Cílem tohoto dokumentu je analyzovat, zda vakuum vytvořené nástroji zaměřenými na člověka a na procesy může být vyplněno novou subdisciplínou štíhlé ergonomie (Lean Ergonomics, LE). LE je definována synergií ergonomie výroby a řízení výroby.
Bezpečnostní úroveň:
Druh: nezadáno
Odkaz na dokument (URL):
Původní znění: