Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Využití adsorpčních uhlíkových vláken k ochraně těla a dýchacích orgánů
Další názvová informace:
Překlad:
Autor: Slabotinský, Jiří
Sobotka, Jaromír
Častulík, Pavel
Vaněk, Jakub
Klíčové slovo: vlákna uhlíková
vlastnosti
ochrana těla
ochrana dýchadel
Anotace: Adsorpce je jedním z nejúčinnějších a nejrychlejších způsobů záchytu nebezpečných chemických látek. Lidé se s nimi setkávají při haváriích v průmyslu nebo dopravě, při požárech a také jimi mohou být ohrožováni přímým použitím toxických chemikálií při vojenských konfliktech či teroristických akcích. Ochranné prostředky založené na částicovém aktivním uhlí ve filtrech a fixovaném na nosných textiliích zajišťují dostatečné snížení koncentrace otravných či karcinogenních látek v ovzduší na limitní hodnotu neohrožující organismus člověka. Tyto ochranné prostředky jsou aplikovány zejména pro ochranu povrchu těla a dýchacích orgánů.
Avšak využití částicového uhlí je spojeno s technologickými, konstrukčními i fyziologickými problémy, např. při řešení únikových prostředků z rizikové zóny. Adsorpční uhlíková vlákna a z nich zhotovené tkané nebo pletené materiály jsou novými, moderními textilními bariérovými materiály, které vynikají jak adsorpčními schopnostmi, tak možností konstrukce ochranných prostředků těla, jako běžné textilie. Přitom jsou velmi prodyšné, při malé tloušťce splývavé a velmi lehké, takže nezatěžují člověka hmotností a eliminují problémy s odpařováním potu, nutného k udržování mikroklimatického komfortu v příslušném ochranném oděvu. Adsorpčními uhlíkovými textiliemi lze zlepšit funkčnost ochranných filtrů a zhotovit z nich únikové prostředky ochrany dýchacích orgánů.
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: Ochrana obyvatelstva 2023: sborník abstraktů XXI. ročníku mezinárodní konference
Ročník: 2023
Číslo: nezadáno
Rozsah (stránky): 38-42
Rok vydání: 2023
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuVyužití adsorpčních uhlíkových vláken
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}