Článek

???persistent.caption.title??? ???persistent.caption.value???
Clavius tčíslo: 57118
Překlad: Vliv strategií sebeprezentace používaných lesbickými a homosexuálními zaměstnanci v práci na hledání sociální podpory a psychickou pohodu v práci: otázka shody mezi prezentovanými identitami v práci a mimo ni?
Rozšířená anotace:
Jazyk dokumentu: cze
Ročník: 85
Číslo: 3
Rozsah (stránky): 161-188
Název zdroje: Le Travail Humain
Rok vydání: 2022
Publikovat na bozp-info:
Forma publikování:
Perex:
Datum publikování:
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Effets des stratégies
Název: Effets des stratégies de présentation de soi utilisées par les employé.e.s lesbiennes et gays au travail sur la recherche de soutien social et le bien-?tre psychologique au travail
Další názvová informace: une question de congruence entre les identités présentées au travail et hors-travail?
Klíčové slovo: homosexuálové
pohoda pracovní
vztahy mezilidské
pracoviště
socializace
aspekty psychologické
Autor: Thuillier, Julien
Anotace: Vzhledem k tomu, že se mohou stát terčem institucionální a mezilidské diskriminace, mohou lesby a gayové na pracovišti používat různé strategie řízení identity (falšování, vyhýbání se, integrace), aby svou sexuální orientaci skryli nebo odhalili. V odborné literatuře se předpokládá, že skrývání má negativní účinky a odhalování pozitivní. Empirické studie však ukázaly smíšené výsledky týkající se souvislostí mezi strategiemi řízení identity přijatými na pracovišti a proměnnými souvisejícími s budováním vztahů nebo s duševním zdravím na pracovišti. S cílem poukázat na tyto smíšené výsledky zkoumala tato studie, zda řízení identity používané v mimopracovních oblastech slouží jako moderátory ve vztazích mezi strategiemi řízení identity používanými v práci a dvěma ukazateli pracovní socializace: a) chováním při hledání sociální podpory na pracovišti a b) psychickou pohodou v práci. Internetový průzkum provedený mezi 234 lesbami a gayi ukázal, že používání strategie integrace v práci mělo pozitivní vztah k chování při hledání sociální podpory pouze tehdy, když byla integrace ve vysoké míře používána i v mimopracovních doménách (což svědčí o kongruenci strategie integrace napříč životními doménami). Rovněž uvedli, že falšování na pracovišti mělo negativní vztah s psychickou pohodou v práci pouze tehdy, když bylo falšování málo využíváno v mimopracovním prostředí. Tyto výsledky jsou diskutovány ve světle dřívějších studií a naznačují několik cest intervence pro psychology.
Bezpečnostní úroveň:
Druh: nezadáno
Odkaz na dokument (URL):
Původní znění: