Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Characterizing observable COVID-19 controls in Pacific Northwest grocery stores
Další názvová informace:
Překlad: Charakteristika kontrol kvůli onemocnění covid-19 v obchodech s potravinami na americkém severozápadě
Autor:
Klíčové slovo: koronavirus
nemoci infekční
maloobchod
obchody
opatření bezpečnostní
ochrana zaměstnanců
USA
Anotace: Pomocí longitudinální observační studie byly charakterizovány zdravotní a bezpečnostní kontroly v obchodech s potravinami prováděné během pandemie covid-19 v 16 obchodech ve dvou městech na americkém severozápadě. Studijní tým navštěvoval obchody každý měsíc
od května 2020 do ledna 2021 a pozorování kontrol byla zaznamenávána pomocí standardizovaného kontrolního seznamu v systému REDCap. Kontrolní seznam obsahoval otázky týkající se přítomnosti či nepřítomnosti kontrol (fyzické bariéry, značky sociálního odstupu,
použití ochranných masek zákazníky, úklid pokladen a uzavření prostor prodejny). Nejčastějšími a nejkonzistentnějšími kontrolami pozorovanými napříč prodejnami a v průběhu sledovaného období byly kontroly zdrojů (např. požadavky na masky) a technické kontroly (např.
fyzické zábrany u pokladen). Kontroly, jako např. zavedení zvláštních hodin pro zranitelné skupiny obyvatel, vymezení uliček a úklid pokladních stojanů mezi zákazníky, se v průběhu času významně lišily. Přítomnost zaměstnance, který čistí košíky a vozíky, a fyzické
bariéry mezi samoobslužnými pokladnami byly významně častější v prodejnách v oblastech s vyššími než průměrnými příjmy. Aby byli zaměstnanci a nakupující co nejlépe chráněni před infekčními agens, měly by být kontroly založeny na důkazech, důsledně prováděny ve
všech prodejnách potravin a měly by být spojeny s administrativními postupy a politikami na podporu pohody zaměstnanců.
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: Journal of Occupational and Environmental Hygiene
Ročník: 29
Číslo: 5
Rozsah (stránky): s. 237-245
Rok vydání: 2022
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuCharacterizing observable COVID-19
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}