Anotace: |
Pomocí longitudinální observační studie byly charakterizovány zdravotní a bezpečnostní kontroly v obchodech s potravinami prováděné během pandemie covid-19 v 16 obchodech ve dvou městech na americkém severozápadě. Studijní tým navštěvoval obchody každý měsíc od května 2020 do ledna 2021 a pozorování kontrol byla zaznamenávána pomocí standardizovaného kontrolního seznamu v systému REDCap. Kontrolní seznam obsahoval otázky týkající se přítomnosti či nepřítomnosti kontrol (fyzické bariéry, značky sociálního odstupu, použití ochranných masek zákazníky, úklid pokladen a uzavření prostor prodejny). Nejčastějšími a nejkonzistentnějšími kontrolami pozorovanými napříč prodejnami a v průběhu sledovaného období byly kontroly zdrojů (např. požadavky na masky) a technické kontroly (např. fyzické zábrany u pokladen). Kontroly, jako např. zavedení zvláštních hodin pro zranitelné skupiny obyvatel, vymezení uliček a úklid pokladních stojanů mezi zákazníky, se v průběhu času významně lišily. Přítomnost zaměstnance, který čistí košíky a vozíky, a fyzické bariéry mezi samoobslužnými pokladnami byly významně častější v prodejnách v oblastech s vyššími než průměrnými příjmy. Aby byli zaměstnanci a nakupující co nejlépe chráněni před infekčními agens, měly by být kontroly založeny na důkazech, důsledně prováděny ve všech prodejnách potravin a měly by být spojeny s administrativními postupy a politikami na podporu pohody zaměstnanců.
|