Výzkumné výstupy VÚBP

???persistent.caption.title??? ???persistent.caption.value???
Datum publikování:
URL: https://vubp.cz/soubory/vyzkum/projekty/V01-S4/Priloha-13-Occupational-Health-and-Safety-of-Food-Industry-Employees-with-Emphasis-on-Specific-Diseases.pdf
Připojené soubory: Priloha-13-Occupational-Health-and-Safety-of-Food-Industry-Employees-with-Emphasis-on-Specific-Diseases
Název zdroje:
Ročník:
Číslo projektu: V01-S4
Rozsah (stránky): nezadáno
Rok vydání: 2021
Název a podnázev v AJ:
Druh výsledku: Jimp
Podnázev:
Název projektu: Výzkum ergonomických aspektů v kontextu moderních přístupů a změn na pracovištích pro prevenci muskuloskeletálních onemocnění
Počet stran: 10
Nakladatel: International Business Information Management Association (IBIMA)
Typ projektu: Institucionální podpora MPSV
Název projektu: Výzkum ergonomických aspektů v kontextu moderních přístupů a změn na pracovištích pro prevenci muskuloskeletálních onemocnění
Název: Occupational health and safety of food industry employees with emphasis on specific diseases
Další názvová informace:
Klíčové slovo: onemocnění muskuloskeletální
bezpečnost a ochrana zdraví při práci
rizika ergonomická
hodnocení rizik
zdroje lidské
řízení podnikové
průzkumy
podniky
potravinářství
Autor: Malý, Stanislav
Vavrečková, Kristýna
Malme, Klára
Kubás, Jozef
Hollá, Katarína
Makovická Osvaldová, Linda
Anotace: Muskuloskeletální poruchy jsou v současné době velmi diskutovaným tématem a předmětem kampaně Evropské agentury pro BOZP (EU-OSHA), protože jejich závažnost stále častěji vede k pracovní neschopnosti a hospitalizaci. Již v mladších věkových skupinách představují pro zaměstnance i zaměstnavatele značné problémy. Článek se zaměřuje na bezpečnost a ochranu zdraví při práci s ohledem na názor zaměstnanců. Pomocí dotazníkové metody byly zjišťovány názory zaměstnanců na danou problematiku ve vybraných oblastech. Výsledky šetření byly porovnány a statisticky vyhodnoceny tak, aby bylo možné zjistit rozdíly v pocitech mužů a žen. Průzkum byl proveden v lednu 2021 v České republice na pracovištích v oblasti potravinářství a zúčastnilo se ho 294 zaměstnanců. Cílem článku je ukázat možnosti sledování a monitorování ergonomických rizikových faktorů včetně vypracování závěrečného průzkumu na některých firemních pracovištích potravinářského průmyslu. Dále poukázat na zdroje možných rizik spojených s výskytem skupiny onemocnění souvisejících s nervy, šlachami a podpůrnými strukturami a navrhnout aplikaci proaktivních a reaktivních ergonomických opatření k jejich eliminaci.
Bezpečnostní úroveň:
Druh: nezadáno
Odkaz na dokument (URL):
Původní znění: