Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Occupational health and safety of food industry employees with emphasis on specific diseases
Další názvová informace:
Překlad: Bezpečnost a ochrana zdraví při práci zaměstnanců v potravinářském průmyslu s důrazem na specifická onemocnění
Autor: Malý, Stanislav
Vavrečková, Kristýna
Malme, Klára
Kubás, Jozef
Hollá, Katarína
Makovická Osvaldová, Linda
Klíčové slovo: onemocnění muskuloskeletální
bezpečnost a ochrana zdraví při práci
rizika ergonomická
hodnocení rizik
řízení podnikové
podniky
potravinářství
průzkumy
Anotace: Muskuloskeletální poruchy jsou v současné době velmi diskutovaným tématem a předmětem kampaně Evropské agentury pro BOZP (EU-OSHA), protože jejich závažnost stále častěji vede k pracovní neschopnosti a hospitalizaci. Již v mladších věkových skupinách představují pro zaměstnance i zaměstnavatele značné problémy. Článek se zaměřuje na bezpečnost a ochranu zdraví při práci s ohledem na názor zaměstnanců. Pomocí dotazníkové metody byly zjišťovány názory zaměstnanců na danou problematiku ve vybraných oblastech. Výsledky šetření byly porovnány a statisticky vyhodnoceny tak, aby bylo možné zjistit rozdíly v pocitech mužů a žen. Průzkum byl proveden v lednu 2021 v České republice na pracovištích v oblasti potravinářství a zúčastnilo se ho 294 zaměstnanců. Cílem článku je ukázat možnosti sledování a monitorování ergonomických rizikových faktorů včetně vypracování závěrečného průzkumu na některých firemních pracovištích potravinářského průmyslu. Dále poukázat na zdroje možných rizik spojených s výskytem skupiny onemocnění souvisejících s nervy, šlachami a podpůrnými strukturami a navrhnout aplikaci proaktivních a reaktivních ergonomických opatření k jejich eliminaci.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: 38th IBIMA conference proceeding
Ročník: 38
Číslo: 38
Rozsah (stránky): 10
Rok vydání: 2021
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuPriloha-13-Occupational-Health-and-Safety-of-Food-Industry-Employees-with-Emphasis-on-Specific-Diseases
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}