Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Hygiena rukou
Podnázev: příručka pro zdravotnický personál a pečovatele v zařízeních sociálních služeb
Název a podnázev v AJ: Hand hygiene: a handbook for medical staff and caregivers in social service facilities
Autor: kolektiv autorů
Druh výsledku: O
Klíčové slovo: ruce
ochrana rukou
hygiena
zdravotníci
sestry zdravotní
pečovatelé
zařízení sociální
Anotace: Lékařské zákroky, péče o rány, podpora péče o tělo a asistence při očistě těla - každý, kdo pracuje v lékařské či ošetřovatelské profesi, se těmito a podobnými zákroky denně zabývá. Jedná se o nedílnou součást výkonu profese zdravotníka či pečovatele v zařízeních sociálních služeb, při níž se však všichni dotčení pracovníci setkávají s nemalým rizikem vzniku kožních problémů či se vystavují možné nákaze infekčním onemocněním. Procento kožních onemocnění mezi tímto personálem ukazuje, že ruce jsou nejdůležitější nástroje pečovatelských profesí. Příčinou kožních problémů, ekzémů nebo alergií jsou nejen mýdlo, čisticí prostředky a povrchové dezinfekční prostředky, ale zejména častý kontakt s vodou. Většině kožních chorob souvisejících s prací je však možné se vyhnout. Tato příručka stručně připomíná, jak se s pomocí několika praktických opatření a bez velkých investic může učinit mnoho pro to, aby pokožka zdravotníků a pečujícího personálu zůstala zdravá a aby na příslušném pracovišti bylo minimalizováno riziko přenosu infekčního onemocnění.
Název projektu: Právní úprava bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve zdravotnických a sociálních zařízeních s ohledem na dodržování hygieny (desinfekce apod.)
Číslo projektu: V09-S4
Typ projektu: Institucionální podpora MPSV
Nakladatel: Výzkumný ústav bezpečnosti práce
Rok vydání: 2020
Počet stran: 16
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}