Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Auswirkungen von alternativen Hilfsmitteln auf die körperlichen Belastungen beim Patiententransport im Rettungsdienst
Další názvová informace:
Překlad: Vliv alternativních pomůcek na fyzickou zátěž během přepravy pacientů v záchranné zdravotnické službě
Autor: Schiefer, Christoph
Klíčové slovo: aparát pohybový
břemena
ergonomie
manipulace
pacienti
pomůcky
testování
záchranáři
zátěž fyzická
zdravotníci
Anotace: Tento článek se zabývá muskuloskeletální zátěží (MSD) záchranářů při přepravě pacientů na schodištích. Otázkou bylo, zda lze vysokou MSD zátěž způsobenou hmotností pacienta snížit alternativními pomůckami. Za tímto účelem byly porovnány konvenční a alternativní pomůcky z hlediska jejich účinnosti při snižování muskuloskeletální zátěže. Bylo získáno třicet zkušebních osob ze záchranné služby a figurína o hmotnosti 75 kg byla po dvojicích přenášena po schodišti. Byly použity čtyři pomůcky: nosné křeslo, housenkové křeslo, závěs a závěs na schody. Postoje a pohyby těla byly kvantifikovány pomocí systému CUELA a síly působící na ruce pomocí 3D siloměrných úchopů. Výpočty biomechanického modelu byly provedeny pomocí CUELA-Dortmunder k odhadu kompresních sil na bederní ploténku. Kromě toho byly testované osoby dotazovány na vnímání fyzického stresu. Výsledky prokázaly pozitivní účinek alternativních pomůcek - housenkové židle a schodišťového závěsu - ve srovnání s konvenčními pomůckami.
Jazyk dokumentu: ger
Název zdroje: Zeitschrift für Arbeitswissenschaft
Ročník: 76
Číslo: 2
Rozsah (stránky): s. 118-128
Rok vydání: 2022
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuAuswirkungen von alternativen Hilfsmitteln
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}