Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Effects of workplace measures against COVID-19 on psychological distress of full-time employees
Další názvová informace: a 12-month prospective study in the COVID-19 pandemic
Překlad: Vliv opatření na pracovišti proti covid-19 na psychickou zátěž zaměstnanců na plný úvazek: dvanáctiměsíční prospektivní studie v pandemii covid-19
Autor: Asaoka, Hiroki
Klíčové slovo: deprese
koronavirus
nemoci infekční
opatření bezpečnostní
pracoviště
stres
zdraví duševní
Anotace: Cílem této studie bylo prozkoumat perspektivní účinky podnikových a organizačních opatření na pracovišti proti covid-19 na snížení psychického stresu zaměstnanců během 12měsíčního sledování pandemie covid-19. Data byla získána z online longitudinálního průzkumu zaměstnanců na plný úvazek v Japonsku, přičemž 1. průzkum proběhl v březnu 2020 a 2. až 6. průzkum v květnu, srpnu, listopadu 2020, únoru a březnu 2021. Při vstupním šetření odpovědělo celkem 941 zaměstnanců; většina z nich (86,9-90,9 %) se zúčastnila následných šetření. Lineární regresní analýza ukázala, že opatření na pracovišti usnadňující zaměstnancům preventivní opatření (tj. hygienické chování) statisticky významně a negativně korelovala s psychickým distresem při 5. průzkumu. V analýze smíšeného modelu byla pozorována statisticky významná a negativní interakce mezi skóre a dobou sledování. U žádného z dalších subkategoriálních měřítek pracoviště nebyla taková korelace ani interakce zjištěna. Studie poskytuje prospektivní důkaz ochranného účinku opatření na pracovišti usnadňujících hygienické chování zaměstnanců na snížení psychické zátěže zaměstnanců na plný úvazek v pandemii covid-19. Tato souvislost se zdá být silnější při pozdějším sledování.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: Scandinavian Journal of Work, Environment & Health
Ročník: 48
Číslo: 6
Rozsah (stránky): s. 468-478
Rok vydání: 2022
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuEffects of workplace measures
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}