Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Occupational safety of municipal police officers
Podnázev: assessing the vulnerability and riskiness of police officers’ work
Název a podnázev v AJ:
Autor: Šoltés, Viktor
Kubás, Jozef
Velas, Andrej
Michalík, David
Druh výsledku: JSC
Klíčové slovo: bezpečnost a ochrana zdraví při práci
policie
policisté
strážníci
hodnocení rizik
zranitelnost
Anotace: Městské a obecní policie zvyšují bezpečnost občanů obce a tím i kvalitu jejich života. Při provádění zákroků mohou strážníci obecní policie ohrozit jejich bezpečnost a zdraví. Tento příspěvek se zabývá analýzou rizikovosti strážníků obecních policií pracujících ve Slovenské republice a v České republice v letech 2004 až 2019 a hodnocením jejich bezpečnosti práce. Analýza rizikovosti byla provedena na základě matice rizik a výpočtů pravděpodobnosti napadení a zranění strážníků obecní policie. Pomocí Pearsonova korelačního koeficientu byla zkoumána závislost mezi vybranými proměnnými. Spolehlivost této závislosti byla zkoumána pomocí koeficientu determinace. Hlavním výsledkem práce je stanovení kategorie rizikovosti práce strážníků obecní policie na základě hodnocení ochrany zdraví při práci strážníků prostřednictvím statistických ukazatelů jejich činnosti a matice rizik. Výsledky budou sloužit jako součást důvodové zprávy pro návrh legislativních změn s cílem zvýšit ochranu zdraví při práci strážníků obecní policie.
Název projektu: Hodnocení a řízení pracovních rizik strážníků obecní policie v kontextu přijímaných bezpečnostních opatření
Číslo projektu: 06-2020-VÚBP
Typ projektu: Institucionální podpora MPSV
Nakladatel: Výzkumný ústav bezpečnosti práce
Rok vydání: 2021
Počet stran: 19
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}