Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Mechanizmy právní obrany zaměstnance v případě mobbingu, bossingu a staffingu
Další názvová informace:
Překlad názvu:
Autor: Ranglová, Jana
Vančurová, Kateřina
Scheu, Lenka
Klíčové slovo: mobbing
bossing
staffing
šikana
násilí na pracovišti
ochrana právní
doporučení
Anotace: Publikace seznamuje čtenáře s komplexními informacemi ohledně postupů účinné ochrany a zároveň obrany proti šikaně a diskriminaci na pracovišti. Publikace obsahuje stručnou a přehlednou analýzu právních předpisů vztahující se k zákazu diskriminace na pracovišti a polemiku, zda současné nastavení právní úpravy je dostačující k eliminaci šikany na pracovišti a umožňuje se případně proti šikaně efektivně bránit. Součástí jsou také doporučení pro zaměstnance, jak by měli reagovat, popřípadě jaké podklady a důkazní materiál si ponechávat, pokud se začnou domnívat či pociťovat, že mohou být vystaveni začínající šikaně na pracovišti. Právě shromáždění co možná největšího počtu relevantních důkazu je klíčové pro prokázání šikany na pracovišti a je nezbytným krokem pro unesení důkazního břemene v případě soudního řízení. Kromě informací o důkazních prostředcích lze v publikaci nalézt přehled judikatury a rozhodovací praxe v případech mobbingu, bossingu a staffingu. Věnuje se i povinnosti zaměstnance zachovávat mlčenlivost a rozdělení na zaměstnance v soukromé či veřejné sféře. Publikace také obsahuje vzorovou případovou studii, ke které byly vypracovány vzory podání, jež může zaměstnanec využít v případě šikany a diskriminačního jednání na pracovišti. Tyto vzory byly připraveny právními experty a jsou opatřeny také komentáři k jednotlivým částem návrhů.
Vydání: 1. vyd.
Místo vydání: Praha
Nakladatel: Výzkumný ústav bezpečnosti práce
Rok vydání: 2022
Země vydání: Česká republika
Jazyk dokumentu: cze
Název edice:
Číslo části:
Název části:
Označení svazku:
Počet stran: 83
Další údaje o rozsahu:
ISBN: 978-80-87676-55-4
Odkaz na dokument (URL): https://vubp.cz/soubory/produkty/publikace-ke-stazeni/mechanizmy-pravni-obrany-zamestnance-v-pripade-mobbingu-bossingu-a-staffingu.pdf
Připojené soubory: Soubory ke knizeMechanizmypravniobranyvpripademobbingubossinguastaffingu
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}