Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: The effects of job demands and job resources on the safety behavior of cabin crew members
Další názvová informace:
Překlad: Vliv pracovních požadavků a pracovních zdrojů na bezpečnostní chování členů palubní posádky: kvalitativní studie
Autor: Yelgin, Çetin
Klíčové slovo: doprava letecká
chování bezpečné
nároky
personál
požadavky pracovní
zdroje
Anotace: Pracovní nároky jsou chápány jako fyzické, psychické a sociální účinky fyzického a psychického úsilí na zaměstnance, které vyžaduje práce, zatímco pracovní zdroje se vztahují k ziskům a příležitostem, které tyto účinky snižují, podporují rozvoj zaměstnance a pomáhají mu dosahovat úspěšných výsledků. Cílem této studie je vysvětlit vliv pracovních nároků a pracovních zdrojů vnímaných členy palubní posádky na jejich bezpečnostní chování. Za tímto účelem byla pomocí kvalitativní výzkumné metody získána data prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů se 14 členy palubního personálu ve středně velkém leteckém podniku v Turecku. Zjištění byla prezentována v rámci čtyř témat: pracovní podmínky, faktory týkající se palubního personálu, chování cestujících a postoje průvodčích. V závěru jsou uvedena různá doporučení pro vedení leteckých společností, a to na základě porovnání zjištění s poznatky uvedenými v související literatuře.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: International Journal of Occupational Safety and Ergonomics
Ročník: 28
Číslo: 3
Rozsah (stránky): s. 1511-1521
Rok vydání: 2022
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuThe effects of job demands
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}