Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: The effects of chair intervention on lower back pain, discomfort and trunk muscle activation in office workers
Další názvová informace: a systematic review
Překlad: Účinky ergonomické zásahu do židle na bolest dolní části zad, nepohodlí a aktivaci svalů trupu u kancelářských pracovníků: systematický přehled
Autor: Channak, Sirinant
Klíčové slovo: bolesti v zádech
kanceláře
onemocnění muskuloskeletální
páteř bederní
práce vsedě
zaměstnání sedavá
židle
intervence ergonomická
Anotace: Židle je standardní součástí vybavení pracovního místa v kanceláři. Předchozí studie ukázaly, že vhodná židle může snížit muskuloskeletální symptomy. Tento přehled zkoumal vliv zásahu do židle na bolesti dolní části zad (lower back pain, LBP), nepohodlí a aktivaci svalů trupu u kancelářských pracovníků. V pěti elektronických databázích z období od roku 1980 do května 2020 byly vyhledány relevantní randomizované a nerandomizované kontrolované studie. Metodologická kvalita zahrnutých studií byla posouzena pomocí 13položkového nástroje Cochrane risk of bias. Kvalita důkazů byla posouzena a hodnocena podle pokynů pro klasifikaci doporučení, posuzování, vývoj a hodnocení (Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations, GRADE). Do přehledu byly zahrnuty dvě randomizované kontrolované studie, 10 studií s opakovanými měřeními a dvě prospektivní kohortové studie. Devět studií bylo hodnoceno jako vysoce kvalitní. Výsledky ukázaly na velmi nízkou až nízkou kvalitu důkazů o rozporuplném účinku intervence na snížení bolesti a nepohodlí a na aktivaci svalů trupu u kancelářských pracovníků. Při stratifikaci podle typu židle byla úroveň důkazů o zdravotních přínosech plynoucích z jakéhokoli typu židle stále velmi nízké až nízké kvality. Pokud doplňující vysoce kvalitní studie neposkytnou odlišné důkazy, nedoporučují se intervence týkající se kancelářských židlí ke snížení LBP nebo nepohodlí a aktivaci svalů trupu.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: International Journal of Occupational Safety and Ergonomics
Ročník: 28
Číslo: 3
Rozsah (stránky): s. 1722-1731
Rok vydání: 2022
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuThe effects of chair intervention
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}