Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Controlling flour dust exposure by an intervention focused on working methods in Finnish bakeries
Další názvová informace:
Překlad: Kontrola expozice moučnému prachu prostřednictvím intervence zaměřené na pracovní metody ve finských pekárnách: případová studie ve dvou pekárnách
Autor: Karjalainen, Antti
Klíčové slovo: expozice profesionální
Finsko
intervence
měření
metody pracovní
pekárny
prach moučný
Anotace: Cílem této studie bylo prověřit účinnost intervenčních strategií pro kontrolu hmotnostních koncentrací a expozic moučnému prachu ve dvou finských pekárnách. Byl rovněž zkoumán vliv intervence na podíl různých velikostních frakcí částic na celkovém množství částic. Hmotnostní koncentrace moučného prachu byly měřeny během tří pracovních dnů před zavedením intervence a po ní v průmyslové i tradiční pekárně. Byl proveden gravimetrický odběr vzorků a měření v reálném čase. Ve spolupráci s manažery pekáren byly naplánovány příslušné intervenční strategie zaměřené na pracovní metody. Průměrná hmotnostní koncentrace inhalovatelného prachu z mouky se po zásahu snížila na většině stacionárních míst. Snížení úrovně expozice se pohybovalo mezi 39 a 45 %. V dýchací zóně se však úrovně expozice zvýšily o 28-55 %. Měření v reálném čase ukázala snížení hmotnostních koncentrací v tradiční pekárně. K naplánování účinnějších intervenčních opatření doplněných o technické kontrolní metody v obou pekárnách jsou zapotřebí další studie.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: International Journal of Occupational Safety and Ergonomics
Ročník: 28
Číslo: 3
Rozsah (stránky): s. 1948-1957
Rok vydání: 2022
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuControlling flour dust exposure
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}