Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: The role of oxidative stress in pulmonary function in bakers exposed to flour dust
Další názvová informace:
Překlad: Role oxidačního stresu v plicních funkcích u pekařů vystavených moučnému prachu
Autor: Gharibi, Vahid
Klíčové slovo: expozice profesionální
funkce
pekárny
plíce
prach moučný
stres
Anotace: Cílem této studie bylo zjistit vliv expozice moučnému prachu na plicní funkce a roli oxidačního stresu. Studie byla provedena u 163 pracovníků pekáren (exponovaná skupina) a 177 administrativních pracovníků (neexponovaná skupina). Plicní funkce a expozice moučnému prachu byly měřeny pomocí spirometrie a metod NIOSH 0500 a 0600. Výsledky. Průměrná respirabilní a celková expozice prachu u pracovníků pekáren byla 2,5 ± 1,72 a 6,53 ± 3,26 mg/m3. Z výsledků vyplynulo, že expozice moučnému prachu může zhoršovat plicní funkce zvýšením oxidačního stresu a oslabením antioxidační obrany.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: International Journal of Occupational Safety and Ergonomics
Ročník: 28
Číslo: 1
Rozsah (stránky): s. 555-561
Rok vydání: 2022
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuThe role of oxidative stress
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}