Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Occupational and non-occupational risk factors for neck and lower back pain among computer workers
Další názvová informace: a cross-sectional study
Překlad: Profesní a neprofesní rizikové faktory bolesti šíje a dolní části zad u osob pracujících s počítačem: průřezová studie
Autor: Malińska, Marzena
Klíčové slovo: bolesti v zádech
ergonomie
krk
onemocnění muskuloskeletální
organizace práce
pracovníci kancelářští
Anotace: Cílem této studie bylo zjistit hlavní faktory bolesti krční páteře a dolní části zad (low back pain, LBP) u kancelářských pracovníků různého věku. Pracovníci IT (n = 2000) vyplnili dotazník týkající se demografických údajů, muskuloskeletálních poruch (MSD), charakteristik životního stylu, ergonomie práce s počítačem a psychosociálních a fyzických charakteristik práce. Více než 48 % respondentů si v posledním roce stěžovalo na MSD, zejména na bolesti krku a LBP. Výsledky ukázaly, že delší doba práce s počítačem a zvýšené nároky na práci pravděpodobně zvyšují riziko bolesti krku, zatímco sociální podpora a používání výškového nastavení sedadla by pomohly riziko snížit. Mezi rizikové faktory pro LBP patřilo kouření více než 14 cigaret denně, dlouhá doba strávená prací s počítačem, zvýšená fyzická námaha při práci, zvýšené pracovní nároky a vyšší věk. Nejúčinnějším způsobem, jak eliminovat rizika MSD na pracovišti, je vypracování zdravotních programů zaměřených na propagaci zdravého životního stylu a zvyšování povědomí pracovníků o ergonomii pracovních míst a organizaci práce, zejména u žen a starších pracovníků.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: International Journal of Occupational Safety and Ergonomics
Ročník: 27
Číslo: 4
Rozsah (stránky): s. 1108-1115
Rok vydání: 2021
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuOccupational and non occupational risk factors
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}