Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Working at home and expectations of being available
Další názvová informace: effects on perceived work environment, turnover intentions, and health
Překlad: Práce z domova a očekávání, že budete stále k dispozici: vliv na vnímání pracovního prostředí, fluktuaci a zdraví
Autor: Knardahl, Stein
Klíčové slovo: dostupnost
fluktuace
podpora
práce dálková
práce z domova
prostředí pracovní
zaměstnavatelé
zdraví duševní
život pracovní
život soukromý
Anotace: Cílem této studie bylo zjistit, zda (i) práce z domova a (ii) očekávání, že budou zaměstnavateli k dispozici ve svém volném čase, ovlivňují vnímání pracovního prostředí a pohody, zdraví, angažovanost v organizaci nebo úmysl odejít. Autoři provedli průřezovou analýzu údajů z průzkumu 7861 kancelářských pracovníků, kteří uvedli počet hodin odpracovaných doma, a 3146 pracovníků, kteří uvedli četnost očekávání, že budou zaměstnavateli k dispozici ve volném čase (očekávání dostupnosti). Prospektivní analýzy (dvouleté sledování) zahrnovaly 5258, resp. 2082 respondentů. Závislými proměnnými byly pracovní faktory dříve spojené se zdravotními stížnostmi, psychickým stresem, pozitivním afektem, konfliktem pracovního a soukromého života, angažovaností a úmyslem odejít. Výsledky ukázaly, že "hodiny práce doma" byly průřezově spojeny s vyšší úrovní požadavků, nejednoznačností rolí, konflikty rolí, kontrolou rozhodování, posilujícím vedením, předností lidských zdrojů, závazkem, konfliktem pracovního a soukromého života a nižší podporou ze strany spolupracovníků. "Očekávání dostupnosti" bylo spojeno s vyšší úrovní požadavků, konfliktů rolí, bolestí krku, duševní nepohodou, myšlenkou, že práce není dokončena, když jdete spát, problémy se spánkem, konfliktem pracovního a soukromého života, úmyslem odejít a s nižší úrovní podpory nadřízeného, podpory spolupracovníků, spravedlivého vedení a závazku. Práce doma byla spojena s pozitivními i negativními faktory.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: Scandinavian Journal of Work, Environment & Health
Ročník: 48
Číslo: 2
Rozsah (stránky): s. 99-108
Rok vydání: 2022
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuWorking at home
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}