Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Night and shift work and incidence of cerebrovascular disease
Další názvová informace: a prospective cohort study of healthcare employees in Stockholm
Překlad: Práce v noci a práce na směny a výskyt cerebrovaskulárních onemocnění: prospektivní kohortová studie zdravotnických pracovníků ve Stockholmu
Autor: Bigert, Carolina
Klíčové slovo: nemoci nervové
práce na směny
práce v noci
rizika zdravotní
sestry zdravotní
směny pracovní
Švédsko
zdravotníci
Anotace: Cílem této studie bylo zjistit vliv různých aspektů práce v noci a práce na směny na výskyt cerebrovaskulárních onemocnění (CeVD, onemocnění centrální nervové soustavy). Soubor zahrnoval 26 667 žen a 3793 mužů (zdravotních sester a zdravotnických asistentů), kteří byli zaměstnáni alespoň jeden rok v letech 2008-2016 v regionu Stockholm ve Švédsku. Informace o kohortě a pracovní době byly získány z registru zaměstnanců a diagnózy byly získány z národních a regionálních registrů. K posouzení rizika vzniku CeVD (2009-2017) v závislosti na charakteristikách pracovní doby byli použity modely proporcionálního rizika v diskrétním čase s úpravou na pohlaví, věk, zemi narození, vzdělání a profesi. Autoři pozorovali nadměrné riziko CeVD (N=223) u zaměstnanců, kteří během předchozího roku pracovali na nočních směnách více než 30krát nebo ve více než třech po sobě jdoucí nočních směnách více než 15krát nebo s více jak 30 rychlými návraty (méně než 28 hodin) z nočních směn ve srovnání s těmi, kteří nepracovali v noci. Nadměrné riziko bylo pozorováno také u zaměstnanců s dlouhou dobou expozice nočním směnám (více než 5 let). Výsledky ukazují, že riziko vzniku CeVD u zdravotních sester a zdravotnických asistentů souvisí s prací v nočních směnách. Riziko ovlivnil počet let práce v nočních směnách, četnost nočních směn za rok, četnost po sobě jdoucích nočních směn a krátká rekonvalescence po nočních směnách.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: Scandinavian Journal of Work, Environment & Health
Ročník: 48
Číslo: 1
Rozsah (stránky): s. 31-40
Rok vydání: 2022
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuNight and shift work
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}