Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Job design, employment practices and well-being
Další názvová informace: a systematic review of intervention studies
Překlad: Design práce, pracovní postupy a pohoda: systematický přehled intervenčních studií
Autor: Daniels, Kevin
kolektiv autorů
Klíčové slovo: místa pracovní
design
návrhy
školení
Anotace: Existují rozporuplné důkazy o tom, že pokusy o zlepšení designu pracovních míst vedou ke zlepšení pohody. Autoři zkoumali jsme roli dalších pracovních postupů, ať už nástrojů pro změnu designu pracovních míst, nebo nástrojů, které změnu designu pracovních míst doplňují. Primárním výsledkem byla pracovní pohoda. Pokud studie hodnotily také výkon, považovali autoři výkon za výsledek. Přezkoumali 33 intervenčních studií. Zjistili, že pohodu a výkonnost lze zlepšit: školením pracovníků, o zlepšení vlastního pracovní místo; školením spojeným s redesignem pracovního místa; a systémovými přístupy, které současně zlepšují design pracovního místa a řadu dalších postupů zaměstnávání. Studie neposkytly dostatek důkazů, aby mohli autoři učinit jednoznačné závěry ohledně účinků školení manažerů v oblasti redesignu pracovních míst, a zjistili, že participativní přístupy ke zlepšování designu pracovních míst mají smíšené účinky. Úspěšná implementace intervencí byla spojena se zapojením pracovníků a jejich angažovaností v intervencích, angažovaností manažerů v intervencích a integrací intervencí s dalšími organizačními systémy.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: Ergonomics
Ročník: 60
Číslo: 9
Rozsah (stránky): s. 1177-1196
Rok vydání: 2017
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuJob design employment practices and well being a systematic review of intervention studies
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}