Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: The management of the new and emerging musculoskeletal and psychosocial risks by EU-28 enterprises
Další názvová informace:
Překlad: Řízení nových a vznikajících muskuloskeletálních a psychosociálních rizik v podnicích evropské osmadvacítky (EU-28)
Autor: Aldasoro, Juan Carlos
Klíčové slovo: Evropská unie
onemocnění muskuloskeletální
přístupy
rizika muskuloskeletální
rizika psychosociální
řízení bezpečnosti práce
státy členské
Anotace: Přestože strategický rámec Evropské unie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na období 2014-2020 považoval za jednu z hlavních výzev zlepšení prevence nemocí souvisejících s novými a vznikajícími riziky (new and emerging risks, NER), v literatuře se jich stále mnoho studií netýkalo. Byla provedena průzkumná studie s cílem získat obraz o řízení nových a nově vznikajících rizik v zemích EU-28. Vzorek byl získán z datových souborů průzkumu ESENER-2 (European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks), který zkoumá názory manažerů a zástupců zaměstnanců na řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. ESENER-1 byl proveden v roce 2009 a ESENER-2 v roce 2014. Dotazováno bylo více než 49 000 podniků ve 36 zemích. Získané výsledky potvrzují, že mezi zeměmi EU-28 existují významné rozdíly, pokud jde o identifikaci a řízení NER. NER se stávají stále častěji zkoumaným fenoménem v důsledku změn, které probíhají na trhu práce - zvyšuje se podíl dočasných pracovníků, požadavky na pracovníky jsou v důsledku globalizace trhu komplexnější, a to vše při stárnutí pracovní síly. Bylo by nutné přehodnotit řízení BOZP, aby si manažeři uvědomili, že kombinace muskuloskeletálních a psychosociálních rizik by měla mít globální přístup, aby se snížila míra úrazovosti a invalidity.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: Journal of Safety Research
Ročník:
Číslo: 77
Rozsah (stránky): s. 277-287
Rok vydání: 2021
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuThe management of the new
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}